Biesbosch te druk door feestende recreanten

Op 21-05-19 publiceerde BN DeStem een artikel over de toenemende druk en overlast door recreatie in de Biesbosch.

“Feestende dagjesmensen die met muziek en barbecue in een huurbootje de Biesbosch intrekken. De verhalen van de raadsleden schetsen niet het beeld van recreatie in het kader van natuurbeleving en rust. ,,Er is geen doorkomen meer aan in de Biesbosch. Wandelpaden en strandjes liggen bezaaid met uitwerpselen en toiletpapier. Houten steigers worden gesloopt voor het branden van kampvuren”, zegt Sarien Hoevenaar (CAB).”

Zie de volgende link voor het hele artikel. https://www.bndestem.nl/oosterhout/biesbosch-te-druk-door-feestende-recreanten-gemeente-wil-maatregelen~a1980d75/

Vele van onze leden zullen dit vast herkennen. Dronken en lallende mensen in een huurbootje met een vrijgezellenfeestje, jongeren die met huurbootjes tegen elkaar botsen, mooie ligplaatsen waar ineens door een verhuurbedrijf vlaggen geplaatst worden voor een puzzeltocht o.d., mensen die geen benul hebben van vaarregels, afmeren in de lengte van de steigers, terwijl er in de boxen aangemeerd dient te worden, volop geluisoverlast en overal afval, wc papier en ontlasting. Laats nog een groep dagjesmensen die gewoon achter een boom hun behoefte zitten te doen. En de bootjesmensen maar rond varen met een vuilwatertank.

De Biesbosch wordt door veel partijen onder de aandacht gebracht, Natuurpoorten, verhuurbedrijven, rondvaarten etc. Het is goed de Biesbosch onder de aandacht te brengen, het is immers een schitterend gebied. Een nadeel is dat de overlast ernstige vormen aan gaat nemen. Kwamen we eerst alleen rode, blauwe of groene huurbootjes tegen, tegenwoordig is het een wirwar van huurboten, sloepen kano’s. Het aantal dagrecreanten is enorm toegenomen.

In het bericht wordt gesproken over zonering. In het succes van de Biesbosch schuilt het grote gevaar dat voor de vaste (dag)recreant die respectvol omgaat met de natuur en hier ook van geniet, zijn afval netjes meeneemt, netjes zijn behoefte in de vuilwatertank laat verdwijnen, geen plaats meer is.

Hoe nu verder? De tijd zal het leren….