Enkele recreatieve voorzieningen gesloten

Het bericht in de onderstaande weblink is alweer een wat ouder bericht van Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch wat op boswachtersblog.nl te lezen is.

Helaas hebben we de laatste tijd kunnen constateren dat er een groot deel aan aanlegmogelijkheden in de Biesbosch en Aakvlaai zijn verdwenen. Diverse steigers en beschoeiing zijn verwijderd. In het bericht is te lezen dat de voorzieningen te gevaarlijk zijn geworden. Het betreft de beschoeiing bij de Toontjesplaat, aan het einde van het Noordergat van de Plomp. Dit is jammer omdat hier een mooie wandelroute loopt. Ook bij de Petrusplaat, tegenover de Rietplaat, is beschoeiing verwijderd. Meest verbazingwekkend is dat in de Aakvlaai, het gebied wat speciaal gerealiseerd is voor de watersport als vervanging van afgesloten kreken in de Biesbosch zelf, een groot aantal houten steigers is ontmanteld.

In het bericht wordt aangegeven dat vervanging door bezuinigingen te duur is geworden. Vreemd, je zou toch zeggen dat voor die bezuinigingen, geld gereserveerd zou moeten zijn voor onderhoud en vervanging. Of is dit ergens anders aan uitgegeven? Jammer dat de voorzieningen verdwijnen en niet vervangen worden. Zeker een gemis voor zo’n mooi vaargebied.

Ook wordt weer gesproken over het Biesboschvaantje en een vergelijking gemaakt met de Marrekrite in Friesland. Frappant detail is wij al aan Staatsbosbeheer betalen, via onze belastingcenten. De Marrekrite in Friesland beheert een enorm netwerk van ongeveer 40 kilometer aan aanlegplekken, verspreid over circa 300 prachtige locaties. Zij bieden iedere dag weer aan ruim 3500 schepen een gratis ligplaats in de vrije natuur. Ook zijn er dan afvalbakken en wordt dat netjes opgehaald. Tja, als Staatsboschbeheer 40 km aanlegplekken, over 300 locaties, 3500 gratis overnachtingen (aan een steiger) in de Bieschbosch kan realiseren zou een vaantje (Marrekrite 2019) van € 15,- tot € 25,- misschien toch niet zo’n gek idee zijn toch?