Navigeren met Tablet of Laptop

Update:

Zoals in onze uitgave ‘Digitaal navigeren voor motorjachten op binnenwater’ al te lezen was is alles wat je schrijft over software en elektronica slechts een momentopname. De ontwikkelingen gaan immers heel erg hard. Sommige ‘bezwaren’ die wij hadden zijn inmiddels verholpen en ook op het gebied van de navigatie met tablets verandert er het e.e.a.

Wij hopen daarom op korte termijn informatie te kunnen toevoegen over de diverse ontwikkelingen en een aanvulling te kunnen schrijven op eerdergenoemde uitgave over Digitaal navigeren en uiteraard op deze webpagina met het laatste nieuws bij te werken.

————————-

Op de pagina ‘Computer aan boord’ heeft u al het e.e.a. kunnen lezen over de mogelijkheden van de hardware aan boord. Computers, laptops, tablets en smartphones.

Tijdens de jaarvergadering 2014 is er ook een presentatie gegeven over ‘Navigeren met laptop of tablet’. Deze presentatie is hier te downloaden om alles nog eens na te lezen.

Uit de voorstudie voor deze presentatie kwam naar voren dat voor de meesten van ons (de schippers die op de motor over de Nederlandse binnenwateren varen), uit het brede aanbod van programma’s en apps, de Waterkaarten apps of programma van de ANWB of de planningsprogramma’s van PC-Navigo en WinGPS 5 de meest interessante opties lijken te zijn. De programma’s van PC-Navigo en WinGPS zijn bovendien tegen redelijke kosten uit te breiden tot een systeem voor vrijwel alle Europese binnenwateren. Dat was genoeg reden om de uitgevers van deze programma’s te benaderen en allen hebben hun medewerking toegezegd.

De Waterkaarten apps en programma’s van de ANWB en WinGPS 5 zijn getest op zowel een Samsung Tab3 tablet als een laptop met GPS muis. PC-Navigo alleen op de laptop; een tablet versie is vooralsnog niet voorhanden. De test vond eind april 2014 plaats tijdens een reis met een motorjacht (Rego Fury 11.10) door de wateren in NO Nederland.

Rego Fury 11.10

Rego Fury 11.10 (bron: Yachtcharter Turfskip)

Het complete verslag is te lezen in de gratis uitgave ‘Digitaal navigeren voor motorjachten op binnenwater’. Deze uitgave uit 2014 is te downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken.

Deze uitgave uit 2014 kon tot stand komen mede dankzij de medewerking van:

  • ANWB Watersport (ANWB Waterkaarten apps)
  • Promanent BV (maker ANWB Waterkaarten programma)
  • NoorderSoft BV (PC-Navigo)
  • Stentec Software (WinGPS 5)

Er is heel veel veranderd sinds onze uitgave uit 2014.
Meer weten over de mogelijkheden vandaag de dag?
Kijk dan op de websites van de uitgevers zelf door op één van onderstaande afbeeldingen te klikken.

Logo PC-Navigo

Logo WinGPS