WinGPS van Stentec

Stentec brengt diverse versies uit van hun programma WinGPS. Elke versie heeft zijn eigen doelgroep. Buiten die programma’s geeft Stentec ook digitale kaarten uit. U heeft dus zowel een programma als een digitale kaart nodig. Beide zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen.

Voor het programma is er voor de PC of laptop een gratis versie WinGPS 5 Lite. Wil je  meer mogelijkheden dan zal er een betaalde versie aangeschaft moeten worden. Gebruik je een tablet met het Android besturingssysteem dan is er ook een gratis app beschikbaar.

Voor onze leden die alleen de binnenwateren van Nederland bevaren is er de DKW Vaarkaart Nederland. Ook is het mogelijk om met een meegeleverd hulpprogramma zelf waterkaarten te maken, maar dat zal voor de meesten van ons wat te ver gaan.

Onderstaand een korte uitleg over de vele mogelijkheden met de bijbehorende prijsniveaus.

Voor verschil tussen de verschillende WinGPS versies voor Windows: http://www.stentec.com/nl/navigation

In het kort:

WinGPS 5 Lite (gratis)

Hiermee kunnen DKW kaarten worden ingeladen. Het programma kan worden gebruikt als papieren-kaart vervanger. In combinatie met een GPS-ontvanger geeft deze versie uw positie, snelheid en koers aan. Enkele waypoints kunnen worden geplaatst. Dit zijn dan geen routepunten, maar herkenningspunten.

WinGPS 5 Navigator (€129,- als download)

Dit is het basis programma, wordt veel gebruikt op de binnenwateren. Hiermee kunnen routes worden gepland. Geef eenmalig de maten van uw schip in, geef aan van waar u vertrekt en waar u naartoe wenst te gaan. Geef tijd en data aan en WinGPS 5 Navigator plant voor u een route. Wilt u niet langs het IJsselmeer vanwege een pittig windje, dan vinkt u het IJsselmeer uit en plant het programma een alternatieve route. Wilt u toch liever over bijvoorbeeld Leiden i.p.v. Utrecht, dan versleept u de routelijnen naar de gewenste locatie en het WinGPS past de route hier op aan.

WinGPS 5 Navigator bevat vele basis navigatiefuncties, zoals nachtscherm, ankerwacht, logboek, trajectenbeheer, etc. Ook kunt Grib-files downloaden om een voorspelling voor 7 dagen van de wind, neerslag en isobaren op uw scherm te zien.

WinGPS 5 Pro (€279,- als download)

Dit programma bevat o.a. dezelfde functies als WinGPS 5 Navigator, maar is nog meer uitgebreid. Onder andere de stroming en getijdengegevens van de HP33 staan in het programma en u kunt de stroming downloaden voor andere gebieden, zoals de Duitse Bocht of de Oostzee. Tijdens het routeplannen kunt u op getijdewater plannen wanneer u wel over de wantijpunten kunt varen en wanneer u kunt droogvallen.

Ook kunt u boordapparatuur aansluiten, zoals uw AIS-ontvanger of -transponder, stuurautomaat, windmeter, dieptemeter en log. WinGPS 5 Pro heeft geen limiet aan aantal AIS-objecten die hij kan ontvangen en geeft de schepen allemaal zonder problemen weer op uw scherm. Hierdoor heeft u een goed overzicht van uw vaargebied en kunt u optimaal navigeren.

WinGPS 5 Voyager (€379,- als download) 

Dit programma bevat dezelfde functies als de Navigator en de Pro, alleen is deze meer gespecialiseerd voor zeilers. Met nog een extra weerbron van het KNMI Hirlam kunt u nog beter op het weer inspelen. Stel het polair diagram van uw zeilschip in en plan de meest optimale route: i.c.m. de gegevens van het schip, de gedownloade wind en de stromingsgegevens. Sinds de 2014 editie zit er ook de mogelijkheid in om een windvlag te creeren: door uw windmeter aan te sluiten en de windvlag te starten, plot de Voyager de snelheid en richting van de wind als een windvlag. Na enige tijd kunt u goed de ontwikkeling in de wind zien en hier mooi op in spelen.

Voor informatie over de Android-apps: http://www.stentec.com/nl/navigation/android-apps

In het kort:

WinGPS Marine Lite (gratis)

Hiermee kunnen DKW kaarten worden ingeladen. Dit systeem kan worden gebruikt als papieren-kaart vervanger. In combinatie met (ingebouwde) GPS-ontvanger geeft deze app uw positie, snelheid en koers. Door met uw vinger enkele seconden op het scherm te drukken creëert u een waypoint. Het eerste waypoint geeft een lijn van uw positie naar dit waypoint met een course to steer. De andere waypoints zijn meer herkenningspunten ipv routepunten.

WinGPS Marine (€49,85)

Deze app komt als laatste uit. Hierin zal een simpele routeplanner komen en zeer waarschijnlijk kan AIS hier op worden aangesloten. Verdere functies zijn nog niet bekend, maar dit wordt het basis programma.

WinGPS Marine + (€99,70)

Deze app komt binnen enkele weken uit. Hiermee kan uiteraard hetzelfde als met de Lite versie. Echter kan hier dan ook AIS op worden aangesloten, kunnen er routes mee worden gepland en kunt u Grib-files downloaden (zowel stroming, getijden als wind en isobaren).

Voor informatie over welke kaarten er bescikbaar zijn: http://www.stentec.com/nl/navigation/kaarten

(Binnen enkele weken kunnen de kaarten van Delius Klasing ook worden ingeladen in WinGPS)

Download hieronder de laatste documentatie:

Folder Android App 2014

WinGPS Marine Flyer 2015

Folder WinGPS 5

Folder WinGPS 5_Navigator

Folder WinGPS 5 Pro

Folder WinGPS 5 Voyager

Nieuwe technologie voor WinGPS 2015