Computer aan boord

SmartphoneHet gaat snel met de ontwikkeling van de elektronica. Zo snel dat wanneer u deze pagina leest de informatie best weer verouderd kan zijn. Velen van ons hebben inmiddels een smartphone waarmee veel meer kan dan alleen bellen of een sms berichtje versturen.

iPadEen jaar of 5 geleden kwam Apple met de eerste iPad op de markt en inmiddels hebben velen een iPad of een Android tablet. Zelfs Microsoft, bekend van Windows, begeeft zich op de tabletmarkt. De beschikbaarheid van WiFi in havens breidt enorm uit; ook in onze haven Vissershang.

Tijd dus om eens kijken naar de mogelijkheden aan boord.

Een gewone computer aan boord is géén goed idee. Veel te groot en gebruikt veel te veel stroom. Een 230V aansluiting is in bijna alle gevallen noodzakelijk. Er bestaan wel speciale energiezuinige mini-PC’s die prima geschikt zijn voor aan boord, maar die vragen een extra investering. MINIX NEO U9-H 4K HDR Android TV Box / Amlogic Octa Core S912 (64-bit) CPU 2GB / 16GBHeel anders is het met het gebruik van een laptop of de iets kleinere laptop-variant de netbook, met tablets en smartphones. Deze zijn zeer draagbaar en kunnen op hun accu enige tijd los van het 230V stroomnet werken. Het best presteren op dit punt de tablets. Die kunnen vaak tot 10 uur werken op 1 acculading. Bovendien zijn opladers op het 12 of 24V boordnet voordelig zodat de totale gebruikstijd eenvoudig is te verlengen zonder dat er een zware aanslag op uw boordaccu wordt gepleegd.

Om te kunnen internetten is er verbinding met het internet nodig. Sommige mini-PC’s, de meeste laptops en vrijwel alle netbooks, tablets en smartphones beschikken over WiFi. Zodra er dus een WiFi signaal Afbeeldingsresultaat voor wifi versterker caravanbeschikbaar is (zoals in onze haven) kan er contact met internet gemaakt worden en zijn websites en e-mails te bekijken. Soms is vanwege de afstand of sterkte van het signaal een WiFi versterker aan te raden. Sommige tablets hebben, net als smartphones, de mogelijkheid om via het 3 of 4G netwerk contact te maken met het internet. De kosten voor datagebruik kunnen dan echter ongemerkt hoog oplopen. Maar het is in ieder geval een mooie optie in geval van nood. Van veel smartphones kan een hotspot gemaakt worden zodat u de tablet of laptop met alleen WiFi, via de hotspot van de smartphone, toch kan gebruiken voor internet of e-mail. Geen smartphone maar toch met meerdere tablets of laptops gebruik maken van internet via 3 of 4G? MiFiWellicht is een MiFi dan een oplossing. Dat is in feite een mobieltje (met dus ook een SIM card) speciaal ontwikkeld voor datagebruik. Meestal kunnen via een MiFi 5 mobiele apparaten tegelijk gebruik maken van internet op éénDongle data abonnement. Voor laptops zijn er dan uiteraard nog de USB internet dongles.

Dus, wil je gebruik maken van internet aan boord, denk dan eens aan het gebruik van een tablet. Een goede 10″ tablet is tegenwoordig zo duur niet meer. Je hebt al snel een prima basistablet met voldoende ‘kracht’ voor internetten, e-mailen en spelletjes of tv kijken. En…………….. vooral de Android tablets hebben vaak (maar niet altijd) een GPS ontvanger en daarmee kan je je tablet omtoveren tot een prima zeer betaalbaar navigatiesysteem. Zie voor meer info de pagina ‘navigeren met tablet of laptop’.

Voordat u tot aanschaf over gaat of laat adviseren geven wij de tip om vooraf eens bij collega bootbezitters te informeren wat hun ervaringen zijn en welke apparatuur zij gebruiken.