Suppenred paddle elite

Suppen (stand up paddling) is een watersport waarbij men staand op een supboard, een soort surfplank, met een lange paddle roeiend over het water vaart.

Suppen vindt zijn oorsprong op de Hawaïaanse eilanden. Hier werd door strandwachten en surfleraren gebruik gemaakt van staand paddelen omdat dan de drenkelingen of surfleerlingen beter te zien waren. In Nederland wordt suppen ook steeds populairder.

De moeilijkheid is om het evenwicht te bewaren. Zeker staand is dit voor sommigen een uitdaging. Voor de beginners onder ons is zittend of op de knieën een al een aardige opgaaf. Ben je helemaal een pro en zoek je meer uitdaging dan is Yoga op de sub wellicht een optie.

Een supboard is verkrijgbaar in allerlei soorten. In het algemeen kunnen we ze verdelen in harde (massieve) boards en opblaasbare. Hoe langer en breder het board, hoe stabieler. Qua paddle is de keuze ook reuze. Let erop dat de paddle blijft drijven, wel zo handig als je deze laat vallen. Als je staat moet je paddle de juiste lengte hebben. Niet te kort, anders sta je voorover gebukt, maar zeker niet te lang. Voor de beginners is het handig om een paddle te nemen welke je aan elkaar kunt klikken, zodat je zittend net als bij een kano aan beide zijde kunt paddelen.

Zie bijvoorbeeld deze link voor verdere uitleg. https://www.supboard-99.nl/tips-beginners