Meten elektriciteit

Het elektriciteitsnet aan boord van een boot is vaak heel verschillend. Bij de sommigen eenvoudig met 1 of 2 accu’s eventueel gescheiden door een schakelaar of diodebrug, bij andere uitgebreid voorzien van omvormers, acculaders, zonnepanelen, generatoren enzovoort.

Bij de een is het netjes en professioneel met kabelnummers, tekeningen, juiste diameters. Bij andere soms een wirwar van aan elkaar geknoopte draad, kroonsteentjes en veel te dunne diameters.

De meest voorkomende spanning is 12 of 24 volt gelijkspanning vanuit de accu’s. De laadspanning uit dynamo’s of acculader is meestal iets hoger. De spanning van de zonnepanelen kan afhankelijk of de in serie of parallel staan bij zonnig weer met gemak 40 volt bedragen. Daarnaast hebben we soms ook nog wisselspanning vanuit de wal-aansluiting, omvormer of generator. Meestal is dit 230 volt met een frequentie van 50 Hertz.

Soms komt het voor dat we de spanning of stroom moeten meten, bijvoorbeeld bij een storing of controle van de werking van een apparaat. Goed en vooral veilig gereedschap is dan onmisbaar. Bent u niet bekend met de werking of gevaren van elektriciteit laat het dan over aan een vakman of vraag een kundige mede watersporter om hulp.

De spanningzoeker is het meest eenvoudige gereedschap om te controleren of ergens spanning aanwezig is. Het is eigenlijk een lampje wat wat branden als je deze aansluit op bijvoorbeeld de plus en de min pool van een accu. Het gebruik hiervan is absoluut niet aan te bevelen. Simpelweg omdat je niet kan zien hoeveel spanning je meet.

Beter is het om gebruik te maken van een digitale of analoge meter. U kunt dan meteen de werkelijke waarde aflezen. Heeft u bijvoorbeeld een 12 Volt boordnet dan zal een spanningszoeker gewoon oplichten ook als de spanning te laag is en uw apparatuur het niet doet.

Tegenwoordig heb je voor een gunstige prijs al een multimeter gelijk- of wisselspanningen, weerstanden en capaciteit kunt meten. Kies bij voorkeur een multimeter met een geïntegreerde stroomtang. Let op wel een die ook geschikt is voor gelijkspanning, zoals onderstaande afbeelding. Door middel van de stroomtang kunt u veilig wissel of gelijkstromen, bij afgebeelde multimeter tot 100 A gemeten worden. Erg gemakkelijk bijvoorbeeld om te meten of en hoeveel uw dynamo aan het laden is of hoeveel stroom er naar de apparatuur gaat enz.

Let wel op voor uw veiligheid. Nogmaals twijfelt u of bent u niet vertrouwd met elektriciteit laat het dan over aan de vakman.