Volgend jaar niet meer ‘s-nachts varen in de Biesbosch: vaarverbod voor nachtrust – Altena

Deze week verscheen er nieuws op altana.nieuws.nl over een nachtelijk vaarverbod in de Biesbosch:

Met het oog op natuurbescherming en een verbeterde handhaving van de openbare orde, zullen bezoekers vanaf 31 maart 2024 tussen zonsondergang en -opkomst niet langer mogen varen in de specifieke kreken die onder de nachtrustregeling vallen.

Overnachten op een boot blijft echter toegestaan. Daarnaast krijgen watersporters de mogelijkheid om tijdens zonsondergang de kreken te verlaten, waardoor activiteiten zoals het observeren van bevers en kanoën in het gebied tot zonsondergang mogelijk blijven. Het vaarverbod is niet van toepassing op hoofdvaarwegen.

De nachtrustregeling is niet van toepassing op bepaalde groepen, waaronder mensen die aan aangewezen wateren wonen, vissers met een visovereenkomst, beroepsmatig ingezette vaartuigen, en calamiteiten- en hulpdiensten.

Voor specifieke activiteiten bestaat de mogelijkheid tot ontheffing van de nachtrustregeling onder bepaalde voorwaarden. Vaarexcursies met kleine, stille boten, kano’s of roeiboten kunnen een ontheffing aanvragen bij Staatsbosbeheer, maar enkel in de zomerperiode van 1 mei tot 1 oktober, en tot uiterlijk 24 uur voor aanvang van de activiteit.

In navolging van Staatsbosbeheer, past de gemeente Altena al geruime tijd vaarverboden toe voor winter- en broedrust in de Biesbosch. Een vaarverbod voor broedrust kan worden ingesteld op specifieke locaties, bijvoorbeeld wanneer een beschermde vogelsoort begint met broeden.

De winterrustregeling is van kracht van 1 januari 2024 tot 1 maart 2024 en van 1 november 2024 tot 1 maart 2025. Deze regeling is onder andere van toepassing op gebieden zoals Zuidergat van de Visschen, Kooigat, Gat van Kampen, Gat van den Kleinen Hil en Zuidmaartensgat.

WSV Vissershang
Scroll naar boven