Biesbosch Federatie doorstart of liquidatie

19-10-2020 heeft onze vereniging een brief ontvangen van de Biesbosch Federatie met betrekking tot het voorbestaan hiervan. Klik hier voor de inhoud van deze brief.

De Federatie heeft ten doel het beschermen van de watersport en de recreatie op het water in de meest uitgebreide zin en de behartiging van de gemeenschappelijke belangen van de bij haar aangesloten verenigingen in het werkgebied van de vereniging: de Biesbosch.

Ook onze vereniging is aangesloten bij de Biesbosch Federatie. Wij kunnen als bestuur niet genoeg benadrukken dat het belangrijk is dat de Biesbosch Federatie blijft bestaan om ook onze belangen te behartigen.

Meerdere keren hebben wij u geïnformeerd dat door een gebrek aan voldoende bestuursleden de Federatie opgeheven zal worden. Dat zou echt een verlies zijn voor alle watersporters in de Biesbosch.

Wilt u zelf in het bestuur van de Biesbosch Federatie toetreden of kent u iemand die hiervoor geschikt is neem dan nu actie. Het mag natuurlijk ook iemand van buiten onze vereniging zijn.

U kunt de de Biesbosch Federatie bereiken via: secretaris@biesboschfederatie.nl

Winteravond 2020

Het zal u allen niet ontgaan zijn dat 13-10-2020 de maatregelen vanuit de overheid zijn aangescherpt vanwege een toename van de verspreiding van het coronavirus. Deze wijzigingen hebben ook voor onze vereniging gevolgen.

Helaas kunnen we de winteravond 2020 niet door laten gaan.

Wij hopen u in goede gezondheid op een later tijdstip weer bij één van onze activiteiten te mogen verwelkomen.

Sluitingstocht 2020

Vanwege COVID-19 (coronavirus) en de daarbij behorende maatregelen was het niet mogelijk om een reguliere sluitingstocht te organiseren. We hadden een goed alternatief gevonden ter vervanging, namelijk een “Dagtocht Bommelerwaard” over de grote rivieren met een rondvaartboot vanaf Heusden.

We zouden via de Bergsche Maas stroomopwaarts naar de sluis van St. Andries varen, dan over de Waal stroomafwaarts naar Woudrichem, via de Andelse sluis en de Afgedamde Maas weer terug naar Heusden. Echter heeft onze vereniging nogal eens last van sluizen met een sluitingstocht. Sluis St. Andries was gestremd. Daar konden we dus niet doorheen.

Na vertrek was het tijd voor koffie met gebak. De tocht ging nu over de Maas stroomopwaarts via Sluis Lith tot iets voorbij Oijen en weer terug. Tijdens de tocht zagen we sluis St. Andries nog wel liggen, maar ja, dubbelrood helaas. We kwamen langs diverse dorpjes, de aansluiting met de Dieze naar Den Bosch en langs de aansluiting naar het Maximakanaal. Ook konden we genieten van een uitgebreide lunch. Het weer was heerlijk, dus was het ook mogelijk om bovendeks van het zonnetje te genieten. Bij het passeren van sluis Lith moesten we wel even uitkijken dat we niet nat werden van het water wat van de hefdeuren af kwam. Toch heeft het ook wel weer eens wat. Lekker door de sluis en dan niet zelf in de weer met de touwen en bolders. Onder het genot van een drankje gingen we weer dezelfde weg terug naar Heusden.

Klik hier voor de foto’s.

We hopen in 2021 toch weer een “echte” sluitingstocht te kunnen organiseren en hopen dat onze leden daar dan weer bij kunnen zijn.

Uitnodiging sluitingstocht 2020

Beste leden van W.S.V. Vissershang

Vanwege COVID-19 (coronavirus) en de daarbij behorende maatregelen is het voor ons als vereniging niet mogelijk om een reguliere sluitingstocht te organiseren. We denken een goed alternatief gevonden te hebben ter vervanging, zodat we toch met elkaar een gezellige activiteit kunnen hebben. Een “Dagtocht Bommelerwaard” over de grote rivieren met een rondvaartboot vanaf Heusden op zondag 20-9-2020.

U dient op eigen gelegenheid naar Heusden te komen. De rondvaartboot heeft als ligplaats: Stadshaven, Molensteiger, Centrum Heusden. Tussen 9.30 en 10.00 uur wordt u verwacht en om 10.00 uur vertrekt men uit de haven van Heusden. Zorg dat u op tijd bent!

We varen via de Bergsche Maas stroomopwaarts naar de sluis van St. Andries. Onderweg passeren we de industriehaven van Heusden, het pontje van Herpt naar Bern. Ook komen we langs de dorpjes Bokhoven en Engelen aan de rechterhand en zien we links Ammerzoden en Hedel liggen. We varen bij ‘s-Hertogenbosch onder drie bruggen door, komen langs Kerkdriel en komen uit bij de sluis van St. Andries. Hier gaan we door en komen op de Waal terecht. De Waal varen we stroomafwaarts en komen o.a. langs de dorpjes Zaltbommel, Haaften en Poederoijen. De vaartijd over de Waal neemt zo’n 2,5 uur in beslag en ondertussen serveren we een uitgebreide lunch* (* kopje soep, kroket, diverse soorten broodjes, broden, krentenbrood, bolus, croissant, peperkoek, roggebrood, 2 soorten kaas, div. vleeswaren, boerenzult, diverse zoetwaren, 2 kopjes koffie, thee of melk). In de verte zien we Slot Loevestein en daarmee komen we bijna op het punt waarop we de Waal gaan verlaten. Nadat we Slot Loevestein zijn gepasseerd, steken we de Waal over en gaan de Afgedamde Maas op. Aan de rechterkant ziet u vesting Woudrichem aan u voorbijtrekken. Hierna komen we bij de sluis van Andel aan, we gaan door de sluis en varen verder langs Veen, Aalst en Wijk en Aalburg. In de verte zien we de contouren van Heusden en om 17:00 uur zullen we aanmeren.

De prijs bedraagt € 39,50 p.p. (incl. uitgebreide lunch) voor volwassenen en voor kinderen tot 12 jaar € 17,50 p.p. (incl. uitgebreide lunch). Optioneel: kopje koffie of thee met gebak bij ontvangst € 5,00 per persoon. (bij aanmelden doorgeven of u hier gebruik van wenst te maken) Overige drank, consumpties zijn voor eigen rekening.

Vanwege het aantal beschikbare plaatsen voor deze rondvaart graag zo spoedig mogelijk aanmelden; uiterlijk 4-9-2020. Zorg dus dat u niet te laat bent! Bij te weinig deelname kan de tocht niet doorgaan of kunnen ook andere mensen door het rondvaartbedrijf uitgenodigd worden om deel te nemen. Aanmelden kan per e-mail via secretaris@wsvvissershang.nl of telefonisch bij Annet de Bodt (0162-515171). Betaling via rekening van de penningmeester: rek.nr. NL56RBRB0959425152 t.n.v. WSV Vissershang onder vermelding van “Sluitingstocht 2020”

Corona maatregelen rondvaartbedrijf Wiljo: Bij de tochten mogen normaal gesproken rond de 120 mensen aan boord worden ontvangen. Dit aantal is momenteel gehalveerd, zodat er voldoende afstand mogelijk is. Alle tafels staan verder uit elkaar en wanneer men klachten heeft, wordt men verzocht niet aan boord te stappen. De afgelopen tochten is gebleken dat dit prima werkt, mensen zijn zeer tevreden en kunnen op deze manier tot genieten van een dagje uit! Natuurlijk wordt strikt gehouden aan de maatregelen vanuit de overheid en het RIVM. Er zijn uitgebreide veiligheidsprocedures getroffen, daarnaast worden ook de richtlijnen en protocollen aangehouden van de overheid en het RIVM. Dagelijks worden de ontwikkelingen en richtlijnen nauw in de gaten gehouden, zodat voortdurend aan de veiligheid en welzijn van de gasten en medewerkers kan worden voldaan. Het bestuur wijst u erop dat u zich dient te houden aan deze maatregelen en voorschriften gesteld door de overheid en rondvaartbedrijf Wiljo. Deelname is op eigen verantwoording en risico.

Op de website van Vissershang kunnen foto’s en content geplaatst worden die tijdens deze activiteiten worden gemaakt. Vanwege het privacy beleid van W.S.V. Visserhang worden slechts foto’s en gegevens geplaatst van leden die schriftelijk hebben verklaard hier geen bezwaar tegen te hebben. Uiteraard heeft W.S.V. Vissershang geen inzicht in, en zeggenschap over, door leden gemaakte foto’s die op social media (Facebook etc.) worden gezet.

Ondanks alle perikelen hopen wij er een gezellig uitje van te kunnen maken.

Met vriendelijke groet,

Bestuur W.S.V. Vissershang.

Verslag werksessies Biesbosch visie.

Onlangs heeft de Biesbosch federatie een aantal digitale werksessies over de toekomstvisie voor de Biesbosch bijgewoond. Klik hier om dit verslag downloaden.

Ook wordt in dit verslag verwezen naar een presentatie over recreatieve zonering. Klik hier om deze presentatie te downloaden. Als deze zoneringsplannen doorgang vinden zal dat voor het merendeel van onze leden die met een motorboot varen een grote impact hebben hoe we van de Biesbosch kunnen blijven genieten. Een voorbeeld was al het afsluiten van enkele kreken met Pinksteren. In de zoneringsplannen kunt u zien wat men nog meer van plan is.

Het is belangrijk dat de Biesbosch federatie blijft bestaan om zo onze stem te laten horen. Alleen dan kunnen we onze wensen inbrengen bij anderen. Om het voortbestaan van de Biesbosch federatie te waarborgen is men dringend op zoek naar bestuursleden. Heeft u interesse neem dan contact op de de Biesbosch federatie of informeer via het secretariaat van Watersportvereniging Vissershang.

Strandjes en toiletten aan rand van de Biesbosch

Via onderstaande link kunt u een artikel lezen vanuit de media met daarin in dat de politiek in de gemeente Drimmelen meer strandjes voor waterrecreanten aan de randen van de Biesbosch om deze te ontlasten. Ook wil men kijken naar mogelijkheden voor sanitaire voorzieningen en afvalbakken.

https://www.bndestem.nl/oosterhout/strandjes-en-toiletten-aan-rand-van-de-biesbosch-prachtig-gebied-waar-ook-voor-mens-plaats-moet-zijn~a6dd7e60/?referrer=https://www.google.com/

Gebiedsvisie Biesbosch

Zie onderstaande link waarin meer te vinden over de visie van een nieuwe manier van samenwerking in de Biesbosch door Staatsbosbeheer en de gemeenten Altena, Dordrecht en Drimmelen.

Op deze site kan ook een enquête hierover ingevuld worden. Het is erg belangrijk dat ook de watersporters in beeld blijven bij deze nieuwe visie. We zien nu al regelmatig zaken die nadelig zijn voor ons als watersporter, zoals voorzieningen die verdwijnen, kreken die afgesloten worden enz. Wij roepen onze leden dan ook op om deze enquête in te vullen. Mocht u een collega watersporter spreken die geen lid is, attendeer die erop om ook deze enquête in te vullen. Onderstaand de rechtstreekse link naar deze enquête.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScgFrPAqyBZ-83M6wzCoTwOtT5FzSzI7NTIGycAeLipG5R-CA/viewform