Enkele recreatieve voorzieningen gesloten

Het bericht in de onderstaande weblink is alweer een wat ouder bericht van Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch wat op boswachtersblog.nl te lezen is.

Helaas hebben we de laatste tijd kunnen constateren dat er een groot deel aan aanlegmogelijkheden in de Biesbosch en Aakvlaai zijn verdwenen. Diverse steigers en beschoeiing zijn verwijderd. In het bericht is te lezen dat de voorzieningen te gevaarlijk zijn geworden. Het betreft de beschoeiing bij de Toontjesplaat, aan het einde van het Noordergat van de Plomp. Dit is jammer omdat hier een mooie wandelroute loopt. Ook bij de Petrusplaat, tegenover de Rietplaat, is beschoeiing verwijderd. Meest verbazingwekkend is dat in de Aakvlaai, het gebied wat speciaal gerealiseerd is voor de watersport als vervanging van afgesloten kreken in de Biesbosch zelf, een groot aantal houten steigers is ontmanteld.

In het bericht wordt aangegeven dat vervanging door bezuinigingen te duur is geworden. Vreemd, je zou toch zeggen dat voor die bezuinigingen, geld gereserveerd zou moeten zijn voor onderhoud en vervanging. Of is dit ergens anders aan uitgegeven? Jammer dat de voorzieningen verdwijnen en niet vervangen worden. Zeker een gemis voor zo’n mooi vaargebied.

Ook wordt weer gesproken over het Biesboschvaantje en een vergelijking gemaakt met de Marrekrite in Friesland. Frappant detail is wij al aan Staatsbosbeheer betalen, via onze belastingcenten. De Marrekrite in Friesland beheert een enorm netwerk van ongeveer 40 kilometer aan aanlegplekken, verspreid over circa 300 prachtige locaties. Zij bieden iedere dag weer aan ruim 3500 schepen een gratis ligplaats in de vrije natuur. Ook zijn er dan afvalbakken en wordt dat netjes opgehaald. Tja, als Staatsboschbeheer 40 km aanlegplekken, over 300 locaties, 3500 gratis overnachtingen (aan een steiger) in de Bieschbosch kan realiseren zou een vaantje (Marrekrite 2019) van € 15,- tot € 25,- misschien toch niet zo’n gek idee zijn toch?

Biesbosch te druk door feestende recreanten

Op 21-05-19 publiceerde BN DeStem een artikel over de toenemende druk en overlast door recreatie in de Biesbosch.

“Feestende dagjesmensen die met muziek en barbecue in een huurbootje de Biesbosch intrekken. De verhalen van de raadsleden schetsen niet het beeld van recreatie in het kader van natuurbeleving en rust. ,,Er is geen doorkomen meer aan in de Biesbosch. Wandelpaden en strandjes liggen bezaaid met uitwerpselen en toiletpapier. Houten steigers worden gesloopt voor het branden van kampvuren”, zegt Sarien Hoevenaar (CAB).”

Zie de volgende link voor het hele artikel. https://www.bndestem.nl/oosterhout/biesbosch-te-druk-door-feestende-recreanten-gemeente-wil-maatregelen~a1980d75/

Vele van onze leden zullen dit vast herkennen. Dronken en lallende mensen in een huurbootje met een vrijgezellenfeestje, jongeren die met huurbootjes tegen elkaar botsen, mooie ligplaatsen waar ineens door een verhuurbedrijf vlaggen geplaatst worden voor een puzzeltocht o.d., mensen die geen benul hebben van vaarregels, afmeren in de lengte van de steigers, terwijl er in de boxen aangemeerd dient te worden, volop geluisoverlast en overal afval, wc papier en ontlasting. Laats nog een groep dagjesmensen die gewoon achter een boom hun behoefte zitten te doen. En de bootjesmensen maar rond varen met een vuilwatertank.

De Biesbosch wordt door veel partijen onder de aandacht gebracht, Natuurpoorten, verhuurbedrijven, rondvaarten etc. Het is goed de Biesbosch onder de aandacht te brengen, het is immers een schitterend gebied. Een nadeel is dat de overlast ernstige vormen aan gaat nemen. Kwamen we eerst alleen rode, blauwe of groene huurbootjes tegen, tegenwoordig is het een wirwar van huurboten, sloepen kano’s. Het aantal dagrecreanten is enorm toegenomen.

In het bericht wordt gesproken over zonering. In het succes van de Biesbosch schuilt het grote gevaar dat voor de vaste (dag)recreant die respectvol omgaat met de natuur en hier ook van geniet, zijn afval netjes meeneemt, netjes zijn behoefte in de vuilwatertank laat verdwijnen, geen plaats meer is.

Hoe nu verder? De tijd zal het leren….

Denkend aan Holland

Denkend aan Holland is een televisieprogramma van omroep MAX. In dit programma laten André van Duin en Janny van der Heijden ons diverse gebieden in Nederland vanaf het water zien. Dit televisieprogramma wordt uitgezonden vanaf 5 augustus 2019, elke maandag om 22.15 uur op NPO 1. Eindelijk weer eens een back to basic watersportprogramma zonder bling bling, dure boten en ellenlange reclames. Zie ook onderstaande weblinks voor informatie.

https://www.npostart.nl/denkend-aan-holland/05-08-2019/POW_04322771

Uitnodiging Sluitingstocht 2019

Beste leden van W.S.V. Vissershang

We zijn er deze keer lekker op tijd bij. Het seizoen is nog in volle gang, maar toch ontvangt u bij deze al de uitnodiging voor deelname aan onze sluitingstocht op 21 en 22 september 2019.

We verzamelen ‘s zaterdags om 9.00 uur aan de haven onder de vlag om daar, onder het genot van een lekker bakje koffie of thee, deze dag te beginnen. Na het openingswoord van onze voorzitter vertrekken we om 9.30 uur. Wij stellen het zeer op prijs als u uw boot met vlaggetjes versierd.

Dit keer gaat de sluitingstocht naar Tilburg, waar we te gast zijn bij de Tilburgse Watersportvereniging. De tocht gaat over het Wilhelminakanaal, dus verdwalen zullen we niet snel. Wel kunnen we volop het manoeuvreren oefenen, want we passeren op deze tocht 3 sluizen. Zorg dus ook dat u voldoende touw en goede stootwillen bij heeft. Na aankomst is er gelegenheid om lekker bij te komen van onze tocht onder het genot van een kopje koffie of thee.

’s Avonds bent u welkom in het clubhuis waar u kunt genieten van lekker eten, een drankje en een gezellige avond. 

Na het ontbijt in het clubhuis varen we ‘s zondags weer met z’n allen gezamenlijk richting Hank.

Wilt u mee, maar kunt u niet met de boot meevaren? Dan bent u natuurlijk ook van harte welkom. Wellicht kunt u meevaren met een ander lid of u kunt met de auto komen.

De inschrijving voor deze dag kan vanaf nu, maar let op: vanwege reserveringen en te maken afspraken sluit 7 september 2019 de inschrijving. Zorg dus dat u niet te laat bent met inschrijven!

De eigen bijdrage voor dit weekend is € 25,- per persoon voor leden met een volledig lidmaatschap. Kinderen tot 12 jaar gratis. Voor leden met een basis lidmaatschap geldt een toeslag op de eigen bijdrage van € 10,- per persoon. Het liggeld

€ 1,00/m en eventuele toeristenbelasting is voor eigen rekening en dient ter plaatse na aankomst voldaan te worden.

Inschrijven kan per e-mail via secretaris@wsvvissershang.nl of telefonisch bij Annet de Bodt (0162-515171).

LET OP: s.v.p. doorgeven of u een marifoon aan boord heeft. Uw inschrijving is pas definitief wanneer het juiste bedrag is bijgeschreven op de rekening van de penningmeester: rek.nr. NL56RBRB0959425152 t.n.v. WSV Vissershang onder vermelding van “Sluitingstocht 2019”

Op de website van Vissershang kunnen foto’s en content geplaatst worden die tijdens deze activiteiten worden gemaakt. Vanwege het privacy beleid van W.S.V. Visserhang worden slechts foto’s en gegevens geplaatst van leden die schriftelijk hebben verklaard hier geen bezwaar tegen te hebben. Uiteraard heeft W.S.V. Vissershang geen inzicht in, en zeggenschap over, door leden gemaakte foto’s die op social media (Facebook etc.) worden gezet. Heeft u het toestemmingsformulier al compleet ingevuld en ondertekend ingeleverd?

Met vriendelijke groet,

Bestuur W.S.V. Vissershang.

Winteravond 2018

Als afsluiter van het jaar werd op 23 november de winteravond gehouden.

De winteravond stond ook dit jaar weer in het teken van lekker eten en gezelligheid en werd gehouden 2 bij Restaurant (H)eerlijk in Hank.

Voor deze winteravond, of beter gezegd mosselavond, stonden heerlijke mosselen op het menu. Voor degene die wat minder fan zijn van het zilte goud hadden we voor de echte carnivoren spareribs of varkenshaas als alternatief.

Na het dessert draaiden we weer aan het rad van fortuin. Nadat iedereen zijn prijs, of sommige onder ons prijzen, in ontvangst hadden genomen konden we nog lekker met zijn allen nagenieten.

Klik hier voor de foto’s.

We bedanken iedereen voor hun aanwezigheid en restaurant Heerlijk voor het lekkere eten.

We hopen u bij de volgende winteravond weer te mogen verwelkomen.

Sluitingstocht 2018

15 september 2018 verzamelden we ‘s zaterdags om 10.00 uur aan de haven onder de vlag om daar onder het genot van een lekker bakje koffie of thee met wat lekkers de dag te starten. Na het openingswoord van onze voorzitter vertrokken we met onze versierde boten voor een echte “speur”tocht. Met een kaart volgde we een mooie route door de Biesbosch, de Amer, Amertak en Wilhelminakanaal naar Oosterhout. Tijdens deze tocht was ook nog een puzzel te maken voor de prijsvraag. De vragen stelde onze kennis van de borden langs het water volop op de proef. Met de antwoorden moest een nautisch spreekwoord gevonden worden.

In Oosterhout waren we te gast bij WSV SLUIS I in jachthaven “DEN OUWE SLUIS”. Na aankomst was het tijd voor koffie. Uit de ingeleverde oplossingen voor de puzzel werd een prijswinnaar gekozen. De oplossing bleek toch niet zo eenvoudig te zijn. Allerlei oplossingen werden geopperd en om sommige hadden de grootste lol. (Water maakt blind, of was het nu….) Ook had iemand de achterzijde van het papier niet gezien. Slechts enkele super puzzelaars hadden de juiste oplossing. Het antwoord was toch echt “De beste stuurlui staan aan wal”.

Eind van de middag werd iedereen verrast door de aankomst van een heuse frietkraam. We hebben mogen genieten van lekkere friet en snacks van Friet van Aniet. Daar werd goed gebruik van gemaakt, water maakt hongerig zeggen ze! Het toetje was speciaal gemaakt door Thérèse. Een succesvolle en een zeer smaakvolle afsluiter. Nog speciale dank aan de dames die geholpen hebben met de afwas en het opruimen.

`s Avonds was het tijd de spelshow met onze eigenste Quizmaster Cor, zijn liefdevolle assistente Thérèse, en scheidsrechter Jan. In de quiz over Brabant konden de 4 teams zich buigen over de diverse vragen. Dat werd een dolle boel. Maar onze leden waren dan ook erg fanatiek. Na het uitreiken van “den gouwe beker(s)” en de prijzen werd er nog gezellig na geborreld tot in de late uurtjes.

Het ontbijt was tot in de puntjes verzorgd. We waande ons als in een vier sterren hotel. Lekker ei met spekjes, gekookt eitje, broodjes in alle soorten en maten, yoghurt met granola of cruesli enz.

Daarna was het toch echt tijd om te vertrekken en zijn we met zijn allen weer via Geertruidenberg terug naar Hank gevaren.

Wij bedanken de leden voor hun deelname, WSV Sluis I voor hun gastvrijheid en de vrijwilligers die dit evenement mogelijk maakten. We kunnen terugkijken op een gezellige en geslaagde sluitingstocht. Wij hopen dat u volgende keer (ook weer) mee gaat.

Openingstocht 2019

Op 18 mei 2019 was het weer tijd voor onze openingstocht. Na een extra vroege aftrap met koffie, een lekkere plak cake en het openingswoord van Manfred zijn we om 9.00 uur vertrokken met de versierde boten.

De route ging via het Spijkerboor, de Amer en Bergse Maas richting Heusden. Onderweg konden we genieten van het landschap en een stralend zonnetje. Na de Heusdense brug gingen we rechtsaf de Rijksvluchthaven in, waar we aanmeerden in de jachthaven van WSV Heusden.

Na aankomst was er gelegenheid voor een kopje koffie of thee in het clubhuis, waarna we onder begeleiding van een gids een mooie stadswandeling hebben gemaakt, welke eindigde bij het bezoekerscentrum (voormalig stadhuis). Hierna was nog volop gelegenheid na te genieten van de diverse bezienswaardigheden of een van de vele terrasjes.

’s Avonds konden we in het clubhuis genieten van een lekkere barbecue en heerlijk toetje van Thérèse. Onder het genot van een drankje en muziek werd het een gezellige avond. Al snel rolde de tranen over onze wangen tijdens een voordracht van Jan van Olst, die met zijn grappen iedereen aan het lachen kreeg.

Na de (korte) nacht, waar sommige lagen te snurken en anderen fanatiek de uitslag van de finale van het Eurovisie songfestival zaten af te wachten, stond zondagochtend het ontbijt alweer gereed. Onder het genot van een broodje, roerei met spek of lekkere yoghurt met ontbijtgranen, kon men weer op krachten komen.

Na het ontbijt was het dan toch echt tijd voor de terugreis richting Hank, of voor sommigen van ons de start van hun vakantie.

De foto’s die door onze fotograaf Wilco zijn gemaakt of door leden zijn toegestuurd zijn terug te vinden op onze site. Klik hier voor deel 1 en hier voor deel 2.

Wij bedanken de leden voor hun deelname, WSV Heusden voor hun gastvrijheid en de vrijwilligers die dit evenement mogelijk maakten. We kunnen terugkijken op een mooie en geslaagde openingstocht. Zie we u de volgende keer ook (weer)?

Uitnodiging openingstocht 2019

Beste leden van W.S.V. Vissershang,

18 & 19 Mei hebben we weer een mooie openingstocht gepland naar het mooie Heusden.

In Heusden zijn we te gast bij WSV Heusden.
Na een kopje koffie of thee in het clubhuis gaan we onder begeleiding van een gids een mooie stadswandeling maken. De stadswandeling eindigt bij het bezoekerscentrum (voormalig stadhuis), waarna men zelfstandig nog na kan genieten van de diverse bezienswaardigheden of een van de vele terrasjes. ’s Avonds bent u welkom in het clubhuis waar u kunt genieten van een lekkere barbecue en een gezellige avond.
Zondagochtend nodigen wij u uit om samen met ons in het clubhuis te genieten van een lekker ontbijtje. Na het ontbijt varen we met z’n allen gezamenlijk weer richting Hank.

Wilt u mee, maar kunt u niet met de boot meevaren?
Dan bent u natuurlijk ook van harte welkom. Wellicht kunt u meevaren met een ander lid of u kunt alleen zaterdag met de auto komen.

De inschrijving voor deze dag kan vanaf nu, maar let op: vanwege reserveringen en te maken afspraken sluit 6 mei 2019 de inschrijving. Zorg dus dat u niet te laat bent met inschrijven! S.v.p. ook opgeven met hoeveel personen u meegaat.
Bent u slecht ter been en kunt u hierdoor niet met de stadswandeling mee doen? Dan graag bij inschrijven aangeven.

De eigen bijdrage voor dit weekend is € 25,- per persoon voor leden met een volledig lidmaatschap. Kinderen tot 12 jaar gratis. Voor leden met een basis lidmaatschap geldt een toeslag op de eigen bijdrage van € 10,- per persoon. Het liggeld € 1,30/m en toeristenbelasting € 1,00 p.p. is voor eigen rekening.
Let op! Vanwege prijsafspraken dient dit in 1 x afgerekend te worden! Dus graag ’s morgens gepast bij onze penningmeester Joyce Busio afgeven. Let op voor het berekenen van het liggeld en het reserveren van de ligplaats wordt gebruik gemaakt van de gegevens die wij hebben, zorg er dus voor dat die kloppen.

Inschrijven kan per e-mail via adebodt@casema.nl of telefonisch bij Annet de Bodt (0162-515171).
LET OP s.v.p. doorgeven of u een marifoon aan boord heeft. Uw inschrijving is pas definitief wanneer het juiste bedrag is bijgeschreven op de rekening van de penningmeester: rek.nr. NL56RBRB0959425152 t.n.v. WSV Vissershang onder vermelding van “Openingstocht 2019”.

Op de website van Vissershang kunnen foto’s en content geplaatst worden die tijdens deze activiteiten worden gemaakt. Vanwege het privacy beleid van W.S.V. Visserhang worden slechts foto’s en gegevens geplaatst van leden die schriftelijk hebben verklaard hier geen bezwaar tegen te hebben. Uiteraard heeft W.S.V. Vissershang geen inzicht in, en zeggenschap over, door leden gemaakte foto’s die op social media (Facebook etc.) worden gezet. Heeft u het toestemmingsformulier al compleet ingevuld en ondertekend ingeleverd?

Openingstocht 2019 uitnodiging

Met vriendelijke groet,
Bestuur W.S.V. Vissershang

Algemene Ledenvergadering 8 maart 2019

Op 8 maart 2019 hebben we de algemene ledenvergadering gehouden in `t Uivernest te Hank. Tijdens deze vergadering is Manfred Werner weer herkozen voor een nieuwe ambtstermijn als voorzitter. Naast de gebruikelijke agendapunten waren er twee belangrijke punten. Als eerste de privacy wetgeving. Er werd uiteengezet hoe de vereniging invulling hieraan gaat geven. Het tweede belangrijke agendapunt was de financiële situatie en toekomst van de vereniging. Het dalende verenigingskapitaal brengt het bestuur ertoe diverse maatregelen voor te stellen om deze daling te stoppen. Wij zijn dankbaar dat deze voorstellen door u unaniem zijn aangenomen. Wij vertrouwen erop dat de vereniging hiermee een gezonde toekomst tegemoet gaat. De notulen van deze algemene ledenvergadering  kunt u hier vinden.

Nieuwjaarsreceptie 13 januari 2019

Nieuwjaarsreceptie 2019 uitnodiging

Beste leden van W.S.V. Vissershang.

Bij deze ontvangt u onze uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie.
Deze wordt gehouden zondag 13 januari 2019 van 14.00 tot 16.00 uur bij:
‘t Uivernest
Kerkstraat 9-11
4273 CA Hank

Onder het genot van een drankje kunnen we elkaar dan weer de beste wensen overbrengen.

Aansluitend is er voor de liefhebbers een lopend buffet bij Chinees Indisch restaurant
Lotus-Hank
Hoefken 3
4273 XN Hank
Let op; dit is echter wel voor eigen rekening.

Het bestuur wenst u een voorspoedig 2019 en natuurlijk niet te vergeten veel vaarplezier toe. Wij hopen u ook in 2019 weer te mogen verwelkomen bij onze diverse activiteiten.

Met vriendelijke groet,
Bestuur W.S.V. Vissershang.